redirect

sâmbătă, 12 iulie 2014

Spirit european la Iaşi – Bursele europene: jurnalişti în dialog

Vară, soare, vacanţă… Europa. În traducere liberă, pentru mulţi, această înşiruire de termeni sună probabil a status de vacanţă numai bun de postat pe o pagină de Facebook ca să ştie toată lumea că am plecat în cine ştie ce călătorie relaxantă în jurul Europei. La drept vorbind, călătorie a fost… un fel de călătorie intelectuală într-un domeniu în care am încă enorm de învăţat, dar care mă atrage pe zi ce trece ca un magnet. Şi da, a fost şi relaxantă, chiar dacă, practic, timp de trei zile am petrecut majoritatea orelor într-o sală de conferinţe, discutând despre politică, economie, justiţie şi despre tot ceea ce înglobează sub o formă sau alta o discuţie densă despre Uniunea Europeană. A fost relaxant pentru că am interacţionat cu nişte oameni extraordinari, de o inteligenţă sclipitoare, datorită cărora, după trei zile de dialog mă consider, fără nicio lipsă de modestie, un cetăţean european mult mai conştient de statutul său social şi de situaţia în care se află România în acest moment pe harta UE.





Ce înseamnă bursele europene pentru jurnalişti?

Programul “Bursele Europene pentru Jurnalişti” este o continuare a altui program, “Bursele Freedom House pentru Jurnalişti”, având practic o istorie de peste două decenii şi contribuind în toţi aceşti ani la dezvoltarea presei româneşti prin susţinerea profesionalizării jurnaliştilor carora le-a intermediate numeroase stagii în redacţii din SUA, din Londra, din Bruxelles, prrecum şi în instituţii europene. Numărul jurnaliştilor care au beneficiat de astfel de stagii este de peste 100 până în prezent.

Discuţii constructive despre viitorul UE, cu Alexandru Lăzescu

Anul acesta programul s-a adresat ziariştilor din presa locală, bloggerilor şi freelancerilor din provincie interesaţi de tematica europeană şi s-a desfăşurat sub forma unor seminarii de câte trei zile ţinute la Braşov, Iaşi şi Constanţa. Cum am ajuns să particip eu la un astfel de seminar? A fost o decizie spontană, luată în momentul în care am văzut anunţul de selecţie pe Facebook şi venită ca o continuare a interesului personal faţă de anumite aspecte legate de Uniunea Europeană, la originea căruia se află cu siguranţă preocupările pe care le-am avut în 2013 în această direcţie. Am completat formularul, m-am înscris şi m-am bucurat să aflu ulterior că mă număr printre candidaţii selectaţi să participe la unul dintre cele trei seminarii.

Ce am făcut, concret, în cele trei zile de seminar

În primul rând am cunoscut îndeaproape oameni speciali. Şi nu o spun din politeţe sau complezenţă, ci cu toată convingerea. Am cunoscut ziarişti profesionişti, cu unii dintre ei am legat prietenii şi m-am bucurat că pentru prima dată în viaţa mea am făcut-o pe-a “ghidul” într-un oraş pe care îl consider natal, deşi nu m-am născut, practic, în el. Am cunoscut, de asemenea, oameni prin care România face paşi importanţi către Europa şi care m-au făcut să înţeleg lucruri pe care sunt convinsă că singură nu le-aş fi descoperit, în legătură cu tematica europeană, cu politicile UE şi cu tot felul de mecanisme economice, politice, sociale, juridice etc. pe care eu, om obişnuit, cu preocupări doar adiacente în aceste domenii, nu le cunoşteam decât superficial.

Mihai Roşioru, despre spaţiul Schengen (alături de Cristina Guseth)
Aura Răducu, despre fondurile europene
Dan Suciu, pro şi contra aderării la Euro
Seminarul de la Iaşi s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, de vineri până duminică şi s-a axat, în mare pe câteva teme de interes actual în ceea ce priveşte poziţia României în UE. Vineri am făcut cunoştinţă, am discutat despre interesele ficăruia dintre noi în ceea ce priveşte tematica europeană, ne-am exprimat aşteptările şi opiniile în legătură cu diverse aspecte pe care urma să le dezbatem ulterior. Sâmbătă şi duminică ne-am bucurat de prezenţa unor oameni care ne-au explicat o mulţime de lucruri interesante din diverse domenii şi cu care am dialogat liber, fără a avea vreo clipă sentimentul acela de formalism excesiv cu care suntem adesea obişnuiţi în astfel de împrejurări. Concret, temele seminarului de la Iaşi au fost următoarele:

Mecanismul de Cooperare şi Verificare la şapte ani de existenţă – speakeri: Cristina Guseth şi Gelu Trandafir
Extinderea zonei Schengen – speaker: Mihai Roşioru
Direcţia spre care se îndreaptă UE şi poziţionarea României – speaker: Alexandru Lăzescu
Fonduri europene, absorbţie, oportunităţi de finanţare – speaker: Aura Răducu
Recomandările Comisiei Europene pentru România din perspective procedurii Semestrului European, ca parte a guvernanţei economice europene – speaker: Dan Suciu
Trecerea la Euro. Perspectivele Comisiei Europene şi strategia României – speaker: Dan Suciu

Duminică, în incheierea seminarului, discuţiile pe teme europene s-au finalizat cu un dialog liber pe care l-am avut cu doamna Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România – un dialog frumos, util, din care fiecare a plecat cu nişte răspunsuri şi cu convingerea că oamenii aceştia care ne-au captivat timp de trei zile fac pentru România mai mult decât au făcut toţi politicienii români la un loc de la aderare încoace.

Angela Filote, în dialog cu jurnaliştii
Oamenii sunt totul…

Pentru multă lume obişnuită cu astfel de evenimente, un seminar cum a fost cel la care am participat la Iaşi săptămâna trecută nu este, probabil, ceva ieşit din comun. Pentru mine a fost… “ieşit din comun” în sensul propriu şi în acelaşi timp metaforic al sintagmei, pentru că am evadat oarecum în cele trei zile din programul meu cotidian, însă, paradoxal, am înţeles despre “cotidian” mai multe decât aş fi făcut-o dacă aş fi rămas ancorată în el. Pentru că ceea ce s-a discutat ne priveşte pe noi toţi, priveşte lumea în care trăim şi transformarea ei perpetuă în termeni despre care ne-am obişnuit fie să vorbim formal, fie să îi considerăm prea complicaţi pentru noi, perpetuând idea falsă că lucrurile se schimbă şi se întâmplă doar la un nivel la care cetăţeanul de rând nu are acces. Dincolo de seminarul în sine, o experienţă inedită a fost pentru mine bucuria de a cunoaşte într-un interval atât de scurt oameni extraordinari. Şi nu, nu greşesc când folosesc verbul “a cunoaşte” pentru că a asta se întâmplă de fapt atunci când interacţionezi cu oameni în felul în care am făcut-o în cadrul acestui eveniment. Nu vă voi spune prea multe despre ei, pentru că pe unii cu siguranţă îi cunoaşteţi, măcar din auzite, iar dacă încă nu îi cunoaşteţi, vă invit cu toată sinceritatea să o faceţi, citindu-le articolele, ascultându-le emisiunile şi urmărindu-le activitatea profesională pe care o fac cu reală pasiune şi cu convingerea că ceea ce fac poate schimba lumea în care trăim.

Speakeri:

Cristina Guseth, directorul Fundaţiei Freedom House România
Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Aura Răducu, expert în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare
Dan Suciu, jurnalist, specialist în economie
Alexandru Lăzescu, jurnalist, membru al Grupului pentru Dialog Social
Gelu Trandafir, director de comunicare al Freedom House România
Mihai Roşioru, coordonator al echipei de presă a Reprezentanţei Comisiei Europene în România

Participanţii la seminar:

Mihai Albişteanu, blogger
Lucian Amarii, Ziarul de Iaşi
Teodora Baciu, Ziarul de Roman
Lucian Bălănuţă, Radio România – Iaşi
Paul Bălhuc, Ziarul de Iaşi
Claudius-Mihai Voicu, Nord-Est Vrancea
Irinel Călin, Obiectiv de Tulcea
Iulia Creţu, Ziarul de Vrancea
Horia Daraban, Radio România – Iaşi
Anamaria Ghiban, blogger
Cătălin Hopulele, Opinia studenţească
Cristian Ivaneş, Radio Cluj
Bianca Pădurean, blogger
Ioan-Claudiu Pădurean, România liberă – Cluj
Mircea RaicuInfo Sud-Est, Constanţa
Sorin Mihai Şchiopu, Radio România – Tg. Mureş
Cătălin Stancu, blogger
Ioan Stoleru, freelancer

O concluzie simplă şi firească


Două sunt motivele pentru care mi-am dorit să particip la acest seminar – primul este acela că mi-am dorit să aflu eu însămi mai multe dintr-un domeniu care, se pare, devine o preocupare constantă pentru mine din mai multe puncte de vedere şi al doilea este faptul că îmi doresc să pot transmite ceva mai mult despre aceste teme celor cu care, sub o formă sau alta, intru în contact şi mai ales celor pentru care Uniunea Europeană şi tot ce ţine de modelul pozitiv oferit de alţii reprezintă încă o sursă de scepticism tributar  unei anumite educaţii, în care noutatea şi progresul sunt simple concepte abstracte. Primul motiv şi-a găsit deja, pe deplin, finalitatea. În ceea ce îl priveşte pe al doilea, nu pot decât să anticipez nişte rânduri care vor da în curând acestui spaţiu virtual în care mă manifest în modul cel mai natural o notă de pragmatism ce unora le va părea, probabil, destul de neobişnuită. Pe alţii îi va amuza, probabil, ideea de a citi în continuare despre spaţiul Schengen sau despre trecerea la Euro, alături de ploi de vară şi de nelinişti existenţiale… Îmi place totuşi să cred că fiecare va înţelege din această combinaţie de scrieri ceea ce e de înţeles pentru propriile nevoi intelectuale şi sufleteşti. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu