redirect

luni, 22 septembrie 2014

EuropaNova – o oază de cultură românească în inima Europei

În săptămânile de dinainte de plecarea mea la Bruxelles, una dintre preocupările constante, parte a pregătirii spirituale în vederea mult aşteptatei călătorii, a fost să caut puncte de reper româneşti aici, în oraşul în care par să se întâlnească toate culturile Europei. Mi-am dorit enorm să cunosc oameni care fac, într-un fel sau altul, ceva pentru România aici, în locul în care zilnic se scrie practic o parte semnificativă a istoriei lumii. Şi trebuie să mărturisesc că aşteptările mi-au fost împlinite peste măsură, în feluri adesea neaşteptate, de către oameni frumoşi, de a căror companie m-am bucurat în câteva dintre după-amiezele mele de toamnă belgiană, în întâlniri revelatorii ce m-au făcut nu doar să am aici, departe de ai mei, sentimentul de acasă, ci să conştientizez cât de multe şi frumoase lucruri se pot face oriunde pe planetă, atunci când există dragostea de frumos. O astfel de revelaţie a fost întâlnirea mea cu Mirela...



De fapt, pentru a descâlci puţin firul poveştii, iată cum s-au petrecut, pe scurt, lucrurile, înainte de a pătrunde în universul a ceea ce înseamnă azi EuropaNova. Cu puţin timp înainte să plec, o bună prietenă mi-a făcut câteva recomandări în privinţa reperelor româneşti din capitala belgiană, ce ar fi putut reprezenta un punct de interes pentru incursiunea mea autumnală în peisajul cultural al Bruxellesului. Una dintre ele a fost EuropaNova, despre care, iniţial, am aflat că este o librărie de carte românească, înfiinţată de două românce stabilite de mai mulţi ani la Bruxelles. Am scris în grabă pe Google, în virtutea automatismului pe care l-am dobândit în ultima vreme de când cu toată nebunia aceasta tehnologică şi primul contact cu proiectul în sine a fost uluitor – pe site, două imagini surpriză, cu Palatul culturii din Iaşi. E de la sine înţeles că interesul meu faţă de subiect s-a accentuat brusc, dincolo de esenţa în sine a unei idei care oricum mi se părea extraordinară, pentru că îţi trebuie cu siguranţă mai mult decât iubire de cărţi şi spirit antreprenorial pentru a înfiinţa o librărie cu cărţi în limba română într-un oraş cosmopolit, cum este Bruxellesul. Aşadar, am cotrobăit virtual prin tot ce înseamnă site-ul EuropaNova şi în cele din urmă am scris, plină de entuziasm, un mail în care îmi exprimam dorinţa de a vizita librăria şi de a sta de vorbă despre acest proiect. Răspunsul a venit relativ repede, de la Mirela Niţă Sandu, vicepreşedinta asociaţiei EuropaNova, pe care am cunoscut-o apoi într-una dintre după-amiezele însorite petrecute între Rue Veronese şi celelalte puncte de pe harta care în cele trei săptămâni s-a transformat în relicvă demnă de un muzeu al călătorilor entuzaşti.
 
Sediul EuropaNova (Clos du Parnasse, 11E, Bruxelles)
Ce este, aşadar, EuropaNova? În termeni abstracţi, juridico-administrativi, este un asbl (association sans but lucratif), altfel spus, o asociaţie non-profit, ce are drept scop promovarea culturii ţărilor din zona balcanică şi în mod special promovarea culturii române în Belgia. În termeni spirituali şi emoţionali, EuropaNova este însă mult mai mult decât o simplă asociaţie cu scop cultural – este un proiect de suflet, ce a luat naştere la iniţiativa a două românce pasionate de literatură şi de tot ceea ce înseamnă tradiţia şi spiritualitatea românească în esenţa ei, adesea prea puţin cunoscută străinilor. Mirela Niţă Sandu şi Ioana Belu, cele două kamikaze, cum li se spune în cercul lor de prieteni, au pus împreună cu mai bine de şase ani în urmă bazele unui proiect care la momentul acela se dorea a fi împlinirea unui vis personal, născut la confluenţa dintre pasiunea pentru literatură, iubirea de frumos în genere, dragostea faţă de valorile perene româneşti şi o prietenie care pare să-şi fi găsit profunzimea odată cu evoluţia proiectului în sine care, iniţial, se dorea a fi înfiinţarea unei o librării de carte românească, cu seri culturale dedicate literaturii române aici, la Bruxelles.

Ioana şi Mirela... acasă la EuropaNova
Mirela, cu care am stat de vorbă câteva ore la o cafea aromată cu raze de soare tomnatic, îmi povesteşte cu drag despre întâlnirea ei cu Ioana, aici, în Belgia. Îşi aminteşte cu nostalgie de perioada în care făcea practic naveta între România şi Belgia pentru a urma cursurile de care a beneficiat în cadrul unei burse de studiu la Universitatea din Louvain-la-Neuve, perioadă în care s-a produs şi întâlnirea cu Ioana Belu, pe vremea aceea asistentă universitară la aceeaşi instituţie de învăţământ superior. S-au împrietenit repede, pe fundalul preocupărilor comune (atât Mirela, cât şi Ioana au la bază o formaţie filologică pe care în prezent o utilizează din plin în cadrul cursurilor de limbă română pe care le susţin la EuropaNova), dar şi al unei complementarităţi de personalităţi, pe care eu însămi am putut să o constat cu câteva zile mai târziu, când am cunoscut-o şi pe Ioana. Ideea de a înfiinţa o librărie de carte românească, în spaţiul căreia să organizeze şi serate culturale le-a venit aproape simultan şi la început a fost un vis frumos pe care ulterior, îmbinând exuberanţa idealistă a Ioanei cu spiritul mai pragmatic al Mirelei, necesar şi el într-o astfel de întreprindere destul de hazardată, cele două prietene l-au transformat în realitate, dându-i treptat amploarea unui proiect vast, care creşte de la un an la altul, prin idei noi, originale, care fac ca EuropaNova să fie în permanenţă ceva viu, în continuă metamorfoză.

Cărţi, cursuri de limbă, filme, serate culturale şi nu numai...

La baza proiectului s-a aflat, aşadar, ideea unei librării, idee care s-a materializat într-o colaborare ce rezistă şi astăzi, cu librăriile Cărtureşti, din România, partener constant al EuropaNova. Dacă iniţial librăria era consacrată doar autorilor români, ulterior, în spaţiul ei şi-au găsit locul şi autori din Republica Moldova, precum şi din ţările balcanice. Aşa se face că astăzi, librăria găzduieşte pe rafturile ei în egală măsură literatură română, estoniană, bulgară, greacă, turcă, polonă etc. cu menţiunea că totuşi, aproximativ 70% dintre exemplare sunt cărţi româneşti. Cărţile nu sunt însă singura modalitate prin care EuropaNova promovează cultura şi spiritualitatea românească aici, la Bruxelles. Proiecţiile de filme, despre care Mirela mi-a vorbit cu aceeaşi pasiune ca şi despre cărţi, organizate în cadrul unui proiect Grundtvig pe tema migraţiei, au devenit şi ele o tradiţie a librăriei în care pasionaţii de cultură română au ocazia să descopere o adevărată oază de spiritualitate est-europeană. Proiectul EuropaNova include, de asemenea, un program de cursuri de limbă română, pe care Ioana şi Mirela le ţin la sediul asociaţiei pentru străinii care îşi doresc să pătrundă în tainele spiritualităţii româneşti prin intermediul limbii române. În timp, asociaţia şi-a lărgit activitatea şi în această direcţie, actualmente EuropaNova organizând nu doar cursuri de limbă română, ci, în funcţie de cereri, şi cursuri de turcă, greacă, croată etc. cu profesori vorbitori nativi ai acestor limbi.

Sala de cursuri

Excursiile cultural-lingvistice – un pas înainte pentru România

Una dintre activităţile recente ce poartă amprenta EuropaNova, care se bucură de un real succes în rândul celor care intră în contact cu asociaţia din dorinţa de a cunoaşte mai multe despre România, de a învăţa limba, de studia literatura română sau pur şi simplu din curiozitate, o constituie excursiile culturale pe care Mirela şi Ioana au început să le organizeze începând din 2012. Ideea le-a venit în momentul în care unul dintre studenţii lor şi-a propus să meargă pentru trei zile în România, pentru a vizita Bucureştiul, dorindu-şi un ghid mai nonconformist, care să îl ajute să se simtă „ca acasă” şi în acelaşi timp să îl facă să pătrundă în tainele a ceea ce înseamnă România în profunzimea ei spirituală. La prima vedere, a organiza excursii pentru străini în România pare ceva relativ uşor de pus în practică, însă în spatele acestor călătorii se află o muncă imensă de pregătire în cele mai mici detalii nu doar a traseului şi a locurilor de cazare, ci şi a evenimentelor la care turiştii străini au ocazia să participe. Scopul este dublu – pe de o parte Ioana şi Mirela îşi doresc să promoveze cultura şi spiritualitatea românească şi imaginea României în general, iar pe de altă parte, aceste excursii sunt un excelent instrument pentru perfecţionarea cunoştinţelor de limbă română pe care studenţii le acumulează în cadrul cursurilor urmate la EuropaNova. Excursia este gândită în cele mai mici detalii, cu multe luni înainte, de la amintirile frumoase cu care turiştii trebuie să rămână, până la modul în care aceştia sunt puşi să interacţioneze practic cu tot ceea ce înseamnă viaţa românească. Încă din 2012, când a fost organizată prima astfel de excursie, EuropaNova colaborează cu o asociaţie din România, Promenada culturală, care, de altfel a luat naştere tocmai în urma acestui experiment cultural – lingvistic. Prietenia dintre Mirela Niţă-Sandu şi Mihaela Carătă, fondatoarea Promenadei culturale, a stat la baza acestei colaborări care, ulterior, a generat un adevărat fenomen al turismului cultural, pe care asociaţia din România îl promovează cu succes şi în alte spaţii din afara graniţelor Europei. Traseele variază de la o excursie la alta, incluzând localităţi cu nume de rezonanţă în spaţiul cultural românesc. Astfel se explică, de altfel, prezenţa fotografiilor cu Palatul Culturii din Iaşi pe site-ul asociaţiei. În ultima dintre expediţiile cultural-lingvistice, turiştii belgieni au poposit două zile şi la Iaşi, unde s-au simţit extraordinar şi de unde au plecat cu o imagine extrem de plăcută despre România, după cum mândră îmi spune Mirela. Următorul proiect de acest gen urmează să se desfăşoare între 29 octombrie şi 4 noiembrie, pe lista de localităţi cheie figurând de această dată Bucureştiul şi Târgovişte. Iar visul frumos nu se opreşte aici, pentru că Mirela şi Ioana şi-au dorit şi au reuşit să îi ducă pe străini şi în Moldova de dincolo de Prut pentru că, aşa cum îmi mărturiseşte Mirela, pentru ele, Moldova înseamnă tot spiritualitate românească. De altfel, partenerii oficiali ai proiectului EuropaNova sunt, în egală măsură, Ambasada Românei şi Ambasada Republicii Moldova, care le acordă sprijin în promovarea evenimentelor organizate şi a iniţiativelor culturale.

Rafturile librăriei EuropaNova...

Rafturile librăriei EuropaNova...
Festivalul Europanova – o încununare a succesului unui proiect de suflet

În 2013 EuropaNova şi-a înnoit paleta de activităţi menite să promoveze România cu un nou proiect, a cărui idee a prins contur încă din momentul enunţării ei de către scriitorul Octavian Blaga, unul dintre membrii activi ai asociaţiei care a contribuit semnificativ la dezvoltarea ei prin diferite iniţiative. Octavian Blaga, originar din Bihor, este, printre altele, cel care a donat asociaţiei un număr de 2000 de volume ce au intrat în patrimoniul bibliotecii EuropaNova care funcţionează în egală măsură şi în regim de anticariat. La iniţiativa domniei sale a prins contur ideea de a organiza un festival al culturii şi tradiţiilor româneşti la Bruxelles, materializată printr-o suită de activităţi culturale organizate la Bruxelles anul trecut între 23 şi 29 septembrie, sub titulatura generoasă a unei primei ediţii a festivalului – Langue, culture et spiritualité roumaines. În acest an, deşi se vor desfăşura în mai puţine zile, între 25 şi 30 septembrie, activităţile ce figurează pe lista celei de-a doua ediţii a festivalului EuropaNova reunind mai multe manifestări cultural menite să promoveze cultura şi tradiţiile din România, Moldova, Bulgaria şi Grecia, într-un nou concept, mai dens şi mai variat – Terres mythiques.


Bucuria de a cunoaşte oameni frumoşi…

Alături de alte câteva întâlniri memorabile ce mi s-au întâmplat aici, la Bruxelles,  pentru mine, întâlnirea cu cele două kamikaze a fost, cu siguranţă, o revelaţie. Mirela Niţă Sandu şi Ioana Belu fac parte din categoria acelor oameni rari, pentru care frumosul şi satisfacţia nepreţuită pe care acesta ţi-o poate da, sunt parte din existenţa lor cotidiană. Iar felul în care reuşesc să promoveze imaginea României, într-o epocă în care parcă prea des noi, românii, suntem arătaţi cu degetul în tot felul de împrejurări regretabile, este realmente demn de laudă. Dincolo de numeroasele lucruri frumoase pe care le-am aflat despre EuropaNova, marea lor dragoste, si despre felul în care românii din diaspora reuşesc să le deschidă străinilor gustul pentru ceea ce înseamnă cultura şi tradiţiile româneşti în esenţa lor, momentele pe care le-am petrecut în compania Mirelei, apoi în compania Mirelei şi a Ioanei, la sediul asociaţiei, din Clos du Parnasse, mi-au întărit convingerea că atunci când există pasiune şi dorinţă de a crea şi de a răspândi frumosul, se poate… oricât de multe şi de dificile ar fi obstacolele. Mirela a ţinut să-mi sublinieze totuşi că singur, fără o echipă bună care să te sprijine, e greu să faci asta şi că riscul de a nu reuşi, oricât de mult ţi-ai dori să faci lucruri frumoase, este mare. Ele, alături de echipa EuropaNova au reuşit. Şi asta ar trebui să fie, dacă nu un model de bună practică în ceea ce priveşte lecţiile despre România, pe care străinii ar trebui să le înveţe din când în când, măcar un motiv de mândrie pentru noi, cei de acasă, care, preocupaţi prea intens de cotidian, uităm adesea să mai privim în jur la frumuseţile ce ne înconjoară.



Doi oameni frumoşi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu